Diskusné fórum

Na vaše dotazy odpovídá MUDr. HEGEROVÁ ILONA, gynekolog
Medicínské centrum Hippokrates

Prosíme Vás pouze o otázky týkající se Indonalu a tematicky s Indonalem
souvisejícími (HPV, nádory, myomy...)
V opačnem případě si vyhrazujeme právo na ně neodpovědět.

Pridaj príspevok

Očkování

Anna (15.05.2012 19:03)   [Reaguj]
Dobrý den, ke konci ledna jsem dostala první dávku vakcíny proti rakovině děložního čípku. Rodiče mi řekli, že během očkování (6 měsíců) nemůžu mít pohlavní styk a ani půl roku po poslední vakcíně.Je to tak? A mohl by mě přítel tedy alespoň "prstit"? Děkuji moc za odpověď.

RE: Očkování

MUDr. HEGEROVÁ (15.05.2012 21:55)   [Reaguj]
Milá Aničko není-li Vám 15 let, neměla byste mít pohlavní styk ze zákona.Překročila-li jste tento věk a byla-li zahájena vakcinace proti HPV u Vás jakožto panny...je opravdu s výhodou vyčkat s prvním "vstupem penisu do pochvy" alespoň do 2. dávky vakcíny / výrazný nástup protilátek proti HPV/...nejlépe by ale asi bylo celých 6 měsíců. samotné "prstění" by vadit nemělo.

RE: RE: Očkování

Anna (17.05.2012 18:39)   [Reaguj]
Dobře, děkuji, ano, 15 mi již bylo. Ještě bych se ráda zeptala, že rodiče mi říkali, že se při pohlavním styku vylučují hormony, které se s vakcínou proti HPV nesnášejí, proto by se styk neměl provádět, vylučují se tyto hormony i při "prstění"?

RE: RE: RE: Očkování

MUDr. HEGEROVÁ (17.05.2012 20:19)   [Reaguj]
Žádné hormony nesnášející se s vakcínou se při milování nevylučují. Jde pouze a jedině o problém s infekcí HPV a protilátkami proti ní.

Genitalní bradavice

Honza (14.05.2012 01:56)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorko, předem se omlouvám za dlouhé psaní ale rád bych když by jste si na mě udělali čas a odpověděli mi, myslím si že mnoho lidí trápí podobný problém ale bojí se o tom moc rozmlouvat a nebo se svěřovat protože přístup doktorů k tomuto problému mě samotného zaskočil a už některé lidi chápu že se bojí chodit k doktorům. Už tři roky s přítelkyní bojujeme s genitálními bradavicemi(před tím jsme už půl roku byli spolu, po krátké rozmluvě jsme došly k závěru, že to má od svého bývalého přítele , který s tím měl v minulosti problém ) .Bohužel mě se stále vrací zpět. Když jsme je zjistili poprvé tak přítelkyně šla na vyříznutí a já si naivně myslel že mě se to týkat nebude, bohužel cca měsíc na to co se jí projevila první bradavička tak mě se oběvila také zatím mám jen jednu na uzdičce a 2 jsem měl u kořene. Přítelkyně (22) šla na očkování proti HPV a už se jí poté neukázali až teď byla na kontrole s děložním čípkem protože se gynekologovy něco nezdá tak jí vzal stěry a už se jen modlíme at je to vše v pořádku. Jinak já od začátku střídám venerologii(vypalování dusíkem),až se zahojí poté v opakovaných intervalech mažu Aldaru ( ta je dobrá akorát poslední dobou se mi k tomu dělá i opar v místech kde mažu ( upřímně ani nevím zda je to opar, je píši to co mi bylo řečeno od doktorky),takže jsem zakoupil krém Herpes a mažu dle návodu. Pak aby toho nebylo málo když nemažu tak stříkám sprej epigen. Když jsem šel s problémem poprvé k první doktorce ke kožní tak mi řekla že to nic není (to si živě pamatuji do teď , řekla mi že to je výrustek a že se to někdy stává a že to nemám řešit , byl jsem štastnej že to není ono), po měsíci co přítelkyně stále docházela na gyndu se my ten můj výrustek začal trošku zvětšovat tak jsem kožní navštívil znovu ( a opět že to nic není a že nemám bát), to už mi nedalo a začali jsme vyhledávat jiné kožní doktory má druhá zastávka byla venerologie u Apolináře ( upřímně tak strašné prostředí uvnitř v ordinaci jsem nezažil, po vstupu do ordinace jsem se vrátil o cca 15 let zpět, přistoupil jsem do ordinace kde seděla doktorka , sestra a nějaké dvě ženy které vypadali jako kamarádky někoho z personálu ,přišel jsem k doktorce a povyprávěl svůj problém ta se mezitím bavila co včera vařila a co bude vařit dnes na večer,(tak strašně jsem se ještě necítil,a od doktorky jsem ještě takovou neúctu neviděl ) doktorka na mě koukla cca z půl metru a poručila sestře at mi to namaže takovou hnědou vodičkou už nevím jak přesně se to jmenovalo. řekla mi na schledanou a pokud to nezmizí za 14 dní znova. Už nikdy se tam neukážu, protože když jsem se pak kouknul kolik to vyšetření a to namazání stálo tak mě málem kleplo :) Už rok a půl docházím na venerologii na smíchově a jsou docela v pohodě sice moc si s vámi o problému nepopovídají protože v čekárně mají vždy narváno ale jde to. Jinak nikdy mě nenapadlo že tato nemoc bude tak náročná na psychiku obou partnerů, stále se držíme a máme se rádi, víme že to nikdy nevyléčíme na 100% a vir zůstane v těle ale at to stojí co to stojí chceme to co nejvíce zmírnit aby se nám to už znova nevyklubalo. moje otázky zní : 1) jaký je rozdíl v Indonalu ( woman,man, partner) 2) pokud znáte nějakého dobrého venerologa sem s ním prosím 3) jak dlouho se bere indonal ( je to jenom časová kůra nebo se to bere stále ? ) 4) jak přesně indonal působí na genitální bradavice 5) s čím by se dal efekt indonalu ještě zvětšit aby vše zafungovalo ještě lépe než má Moc děkuji za odpověd Honza (24) Praha

RE: Genitalní bradavice

MUDr. HEGEROVÁ (15.05.2012 21:45)   [Reaguj]
Pane Honzo Váš problém rozhodně její ojedinělý a neřešitelný. k otázkám : 1. rozdíl je v přídavných látkách k I3C /indol 3 carbinolu/- resveratrol / u Partner / - saw palmeto / u Man / 3. Indonal se doporučuje užívat 3 měsíce... k další kůře následně s minimálně 3 měsíční pauzou 4. I3C blokuje růstofé faktory HPV, potlačuje aktivitu atypických bílkovin E6 E7 specif.pro HPV,podporuje selektivní apoptosu HPV změměných buněk, má silný antioxidační účinek 5. Efekt rozhodně zvětšíte vakcinací Silgardem s pozdravem a připomenutím : Indonal je jen potravinový doplněk...

indonal

Lucka (30.04.2012 22:04)   [Reaguj]
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi Indonal woman a Indonal partner for woman? Vím, že partner obsahuje resveratrol, ale snižuje to tedy nějak účinnost Indonalu woman, když ho neobsahuje? Dále jsem se chtěla zeptat, zda je Indonal registrován, v databázi léků? Děkuji.

RE: indonal

MUDr. HEGEROVÁ (01.05.2012 22:08)   [Reaguj]
Milá Lucko, je to tak, jak píšete. Resveratrol nijak nesnižuje I3C, naopak. Pokud vím, byl do Indonalu přidán později, tedy existují vedle sebe 2 přípravky s a bez resveratrolu. Osobně doporučuji Indonal partner for woman. Jelikož je Indonal potravinový doplněk, nevím, proč by měl být registrován v databázi léků.

alternativní léčba

Marcy (30.04.2012 12:10)   [Reaguj]
Dobry den, jsem po operaci karcinomu prsu - dg.Ca mamm 1.dx p Tla N0 M0 stp.Tumorectomia mammae 1.dx.,SLND 1.dx.5.4.2012- poprosila bych vas o preklad do lidstiny a dale bych se chtela zeptat, zda lze naslednou lecbu resit alternativne pouze Indonalem p.for w.a zda nevite o lekari na severu cech, ktery by mel s timto zpusobem doleceni zkusenosti. Dekuji za odpoved M.F.

RE: alternativní léčba

MUDr. HEGEROVÁ (01.05.2012 22:03)   [Reaguj]
Paní Marcy proč tuto otázku nepoložíte svému lékaři onkologovi ???? Nicméně jedná se o prognosticky velmi pozitivní histologický a pooperační závěr. pT1a označuje pooperační stádium tumoru hodnoceno dle jeho velikosti,N0 žádný průkaz pozitivních lymfatických uzlin, M0 žádné prokázané metastasy, l.dx.-stranovou identifikaci vpravo, SLN sampling lymfatických uzlin. Následnou léčbu rozhodně řešte se svým onkologem...záleží také na vašem věku a stupni diferenciace nádorových buněk. Indonalem rozhodně nic nepokazíte.

Prso

Jana (24.04.2012 21:06)   [Reaguj]
Dobrý den, dnes večer jsem si všimla že na levém prsu těsně u bradavky trochu nateklé. Na dvorci. Je to opravdu malé takové nafoukle trochu. Mám se bát? Nevíte co by to mohlo být ? Je mi 18 let tak doufám že nic vážného. Není to zarudlé ani z prsu mi nic neteče, nebolí to. Děkuji za odpověĎ

RE: Prso

MUDr. HEGEROVÁ (25.04.2012 12:12)   [Reaguj]
Slečno Jano, rozhodně není na místě žádná panika. Může se jednat jen o Montgomeryho žlazku...možná lehce zanícenou nebo otlačenou. Návštěvou gynekologa či praktického lékaře nic nepokazíte.

rakovina prsu

Věra (24.04.2012 14:37)   [Reaguj]
Dobrý den,paní doktorko, lze užívat Indonal po operaci karcinomu prsu a po hysterektomii s ponecháním vaječníků? Pokud ano, jaká by měla být dávka, měly by být pauzy v užívání a je možné to brát soustavně? Děkuji za odpověď

RE: rakovina prsu

MUDr. HEGEROVÁ (25.04.2012 12:10)   [Reaguj]
Paní Věro, Indonal i ve Vašem připadě užívat lze. Doporučuji Indonal Partner for woman ideálně 3 měsíce a s následnou 3 měsíční pauzou. Lze jej užívat i soustavně...osobně se ale domnívám, že "pulzní" podávání je výhodnější. Dávka se řídí hmotností: do 69 kg 2x denně , nad 70 kg 3x denně.

Který Indonal vybrat?

Body (17.04.2012 09:38)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat,který Indonal si mám vybrat? V roce 2008 mi zjistili myomatózu dělohy a v lednu 2004 jsem byla na leaserovém zákroku,kdy mi odstraňovali drobné kondylomata.Od té doby vše v pořádku,myomy se nezvětšují.Děkuji za Vaši odpověď. B.

RE: Který Indonal vybrat?

MUDr. HEGEROVÁ (17.04.2012 21:00)   [Reaguj]
Doporučila bych Indonal partner for Woman.

skuska nadpisu

skuska (16.04.2012 11:25)   [Reaguj]
fdgdf ggsdfhsgf hgfshgfsh

RE: skuska nadpisu

Mudr. Hegerová (16.04.2012 11:26)   [Reaguj]
fdgdfs hsgfhgfs gfshgf

Menstruační kalíšek

Tereza (12.04.2012 11:30)   [Reaguj]
Dobrý den! Nedávno jsem se dozvěděla o menstruačním kalíšku. Přečetla jsem si pár odkazů na internetu a našla jen samé kladné reakce, takže už ho mám doma. Jenže mám potíže při jeho vyjmutí, je to hodně nepříjemné, až bolestivé. Nevím tedy, jestli to je běžné ze začátku, než se dostanu do cviku. Příbalový letáček sice zmiňuje vznik podtlaku, ale nepíše se v něm nic o bolesti. Nejsem si tedy jistá, jestli nedělám něco špatně. Děkuji za odpověď.

RE: Menstruační kalíšek

MUDr. HEGEROVÁ (12.04.2012 16:16)   [Reaguj]
Paní Terezo, obraťte se na výrobce. Osobně nejsem zastáncem menstruačních kalíšků.V konkrétních reakcích mých pacientek převažují negace nad pozitivy.

RE: RE: Menstruační kalíšek

Tereza (12.04.2012 16:39)   [Reaguj]
Určitě to není běžná věc, ale co je tedy podle Vás nevýhodou nebo špatně? Nejsem si tedy vůbec jistá, jestli ho mám nadále používat. Děkuji za odpověď

RE: RE: RE: Menstruační kalíšek

MUDr. HEGEROVÁ (16.04.2012 11:39)   [Reaguj]
Jeví se mi dykomfortní v užívání, s problémem při zátěžovém sportu. Podtlak může stlačovat poševní cévní systém, působit otlaky...ne všichni ovládnou manipulaci. Může se objevovat problém s hygienou, alergie na materiál...atd.

HPV pozitivita

Hana (11.04.2012 06:52)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorka, ráda bych se zeptala na názor. Je mi 35 le a mám 2 děti. Cytologie byla vžky v pořádku až 12/201i HSil. V nem. Boskovice provedena punchbiopsie 01/2012 - negativní, opakovaný stěr 03/2012 - negativní. Z vlastní iniciativy jsem navštívila centrum onko prevence a expertní kolpo v Brně, TZ 1,metaplasie +reaktivní změny, porce nesusp. - tedy vše v pořádku, pouze hojení po biopsii, proveden test HPV a nyní výsledky HR jeden z typů 16,18,45. Pan doktor doporučuje konizaci - konus. Mohu se zeptat na Váš názor? Předem děkuji za odpověď. Hana

RE: HPV pozitivita

MUDr. HEGEROVÁ (11.04.2012 19:50)   [Reaguj]
Paní Hano, pokud bych měla odpovědět rychle : i já doporučuji konisaci. H SIL je nebezpečná diagnosa. Kvalitní cytologická laboratoř ji jen tak nepostaví. Naopak histologické vyšetření vyplývající z punch biopsie / zvláště nebyla-li provedena důsledně pod " rozšířenou cytologií"/ může být falešně negativní. Pozitivní HPV testace na HR HPV jasně pomáhá v rozhodnutí k provedení radikálnějšího excizního výkonu.

RE: RE: HPV pozitivita

MUDr. HEGEROVÁ (12.04.2012 09:33)   [Reaguj]
"rozšířenou kolposkopií"

Vysazeni HAK

Denisa (10.04.2012 22:56)   [Reaguj]
Dobrý den, je mi 23 let, na zacatku ledna jsem vysadila antikoncepci Minerva, brala jsem ji 8 let v kuse bez prestavky. Doted jsem nedostala menstruaci, necitim zadne potize, bolesti ani nic jineho, tehotna byt nemohu. Chtela bych poradit, zda existuji i jine moznosti krome vyvolavacich injekcich, trochu prirodnejsi nebo zda je vice nebezpecne cekat az to prijde samo nebo ty injekce, prece jen jsou to dalsi hormony. Dekuji za odpoved.

RE: Vysazeni HAK

MUDr. HEGEROVÁ (11.04.2012 19:45)   [Reaguj]
Paní Deniso, existují i jiné možnosti, než injekce AGOLUTINU...je ovšem třeba se konkrétně domluvit s vaším gynekologem dle konkrétního vyšetření a ev. hladiny vašich vlastních hormonů.

DTK ošetření čípku

Lida (09.04.2012 22:01)   [Reaguj]
Dobrý den, trápí mě bílý výtok, který ale nesvědí, nezapáchá, ale je nepříjemný. Můj gynekolog mi řekl, že se mi okolo čípku tvoří příliš mnoho hlenu, který nelze odstranit léky, ale pokud se jej chci zbavit, tak jej lze "tzv. vypálit" a odeslal mě k jinému lékaři na DTK ošetření čípku, protože přístroj na zákrok v ordinaci nemá. Chtěla bych se zeptat, zda je tento drobný zákrok běžný a zda není nějak nebezpečný? Je mi 25, děti zatím nemám, aktuální cytologické vyšetření v pořádku. Mockrát děkuji za odpověď

RE: DTK ošetření čípku

anonymous (10.04.2012 19:17)   [Reaguj]
Paní Lído, DTK tedy diatermokoagulace je, pokud vím, považována za metodu již obsolentní a nedoporučovanou. Je-li problém v rozsáhlé transformační zoně / dříve nesprávně "vřídku"/, je lépe provést nějakou excizní metodu...např LEETZ / Loop Elektro Excizion of Transfomations Zone/, kdy se získá navíc histologický materiál. Osobně bych se ale ve vašich letech do výkonu nehnala a spíše ještě spolu s vaším lékařem popřemýšlela a alternativní léčbě.

Těhotenství

Alice (09.04.2012 19:22)   [Reaguj]
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu...Jsem hodně vynervovaná a na gynekologickou konrolou mám jít až za 14 dní... Jsem nyní v 7tt těhotenství. Že jsem těhotná, jsem se dozvěděla ve 4tt, jenže v době početí, jsem byla s partnerem na dovolené - pila jsem alkohol, kouřila jsem a co je asi nejhorší, než jsem se dozvěděla že jsem těhotná, užívala jsem večer před spaním 1 tbl. Hypnogenu :((( Když jsem se ve 4tt dozvěděla o těhotenství, samozřejmě jsem přestala brát veškeré léky (nyní beru jen kyselinu listovou) přestala jsem kouřit a pít alkoholické nápoje. Přesto se ale nyní bojím o zdraví našeho nenarozeného děťátka :(( Byla bych moc ráda, za jakoukoli odpověď ... Maminka Brno

RE: Těhotenství

MUDr. HEGEROVÁ (09.04.2012 20:55)   [Reaguj]
Paní Alice, vaše obavy z rizika zneužití alkoholu, drog a kouření versus teratogenního efektu na dítěti jsou jistě na místě /a rozhodně nejste ojedinělý případ/...nicméně "příroda" je hodně moudrá v tom, že cca do 3.týdne vývoje plodu platí zásada "všechno nebo nic". Buď je abusus natolik velký, že dojde k odúmrtí plodu a potratu nebo se nic špatného dítěti nestane a vy porodíte zdravého "odolníka". Jistě ale neopomeňte řádné prenatální poradny ve vaší gynekologické ambulanci včetně NT plus testu ve 12.-13. týdnu nejlépe na genetickém pracovišti.

zapomenutá antikoncepce

Nikola (06.04.2012 12:52)   [Reaguj]
Dobrý den, beru antikoncepci Lindynette 20 vždy ve 13:00. Bohužel jsem si zapomněla včera vzít tabletku a vzala si jí až dnes ve 12 hodin a další si budu brát ve 13 hodin. Avšak před vynecháním tabulky jsem v noci s přítelem měla styk. Tudíž se chci zeptat, jak velké je riziko, že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď.

RE: zapomenutá antikoncepce

MUDr. HEGEROVÁ (07.04.2012 23:27)   [Reaguj]
Riziko zde bohužel je. Kombinovaná antikoncepce ja nastavená tak, že do 12 hodin zapomenutí nijak zvlášť nevadí, nad 12 hodin je již antikoncepční účinek do konce blistru a 7 denní pauzy nespolehlivý. Spolehlivost začíná opět s 1.tabletou nového blistru.

HPV

Petra (05.04.2012 16:48)   [Reaguj]
Dobrý den, zjistili mi HPV vir cekam na vysledky o jaky druh se jedna a dale uvidim jak mne budou lecit. Chtela bych se zeptat jake jsou druhy HPV viru a jak se daji lecit nebo se musi podstoupit plastika cipku? Bude mi 32let deti jeste nemam a proto pan doktor doporucil popr do Prahy do Motola,ze odeberou jen milimetrove casti z cipku a dale podle vysledku bude probihat lecba. Mam strach zda to neni rakovina del cipku. A musela bych na odbery z cipku pri jakemkoli druhu HPV viru nebo to je jen pri nejakem druhu? A mel by jit na nejake vysetreni i pritel (popr na jake) pan doktor rikal,ze to neni nutne,ze se to zjistilo jen u mne,ale je to pohl.prenosna nemoc a myslim, ze by se meli lecit oba partneri tak nevim jestli partnera nekam pro jistotu poslat take?! Dekuji Petra P.

RE: HPV

MUDr. HEGEROVÁ (05.04.2012 19:14)   [Reaguj]
Paní Petro

RE: HPV

MUDr. HEGEROVÁ (05.04.2012 19:15)   [Reaguj]
Paní Petro odpovědi na Vaše otázky najdete na papillomavirus.cz Samotná přítomnost HPV nemusí znamenat žádný problém. Promořená je většina sexuálně aktivní populace. Pokud HPV ovšem působí dysplastické změny na děložním hrdle / HSIL, ASC-H, opakovaně L SIL/, je jistě vhodná biopsie / histol. ověření nálezu/. Kauzálně HPV zatím léčit neumíme. Preventivně lze očkovat. Adjuvantně přidat Indonal partner pro oba sex. partnery. HPV infekci není vhodné podcenit, ale ani přeceňovat...při poctivém docházení na gynekologická vyšetření a jejich správném vyhodnocení nemusíte mít z rakoviny děl. hrdla strach.

gardnerela vag.

Korina Podehradská (05.04.2012 14:20)   [Reaguj]
Dobrý den, již potřetí se léčím z tzv. gardnerea vaginalis. Dostala jsem léky i pro svého partnera. Vše jsem dodržela (po dobu léčby žádný styk, alkohol, doužívalal jsem léky). Mezi léčbou jsme měli vždy jen jeden pohlavní styk a to s kondomem. Nemohu vyloučit, že nedošlo k vzájemnému kontaktu se sekretem, ale v tomto případě to považuji za nejpravděpodobné. Moc spolu nejsme. Moje lékařka mi žekla, že jediná možnost, že mám znovu ten samý problém je, že buď partner nedodržel léčbu, popř. já. Že se takto s opakovanou léčbou ještě nikdy nesetkala. A přenos mezi partnery je jedinný možný, s vyjímkou cca 1 % například u pobytu v termálních lázních. Jiná lékařka mi po telefonu řekla, že je možné, aby se mě gardnerela držela, ale zpět mě odkázala na mojí lékařku s tím, že ona mě musí vyléčit. Užívám Entizol 500 mg vagin.tablety na noc a Entizol 250 mg polykací tablety po 12 hodinách, oboje na 10 dní. Již od ledna chci darovat vajíčka, je mi 34 (moje švagrová je na IVF v pořadníku), ale přes toto se vše stále jen prodlužuje! Prosím, poraďte mi, jak se toho zbavit a jakou léčbu postoupit a jak tomu příště předejít. Děkuji Vám moc

RE: gardnerela vag.

MUDr. HEGEROVÁ (05.04.2012 18:56)   [Reaguj]
Paní Korino. Otázkou je, je-li váš problém opravdu : bakteriální vaginosa způsobená přemnožením gardnerella vaginalis. Kriterii je pH 4,8-5,5...rybí zápach z pochvy umocněný aminovým testem s KOH, průkaz "klíčových buněk"mikroskopem... Pokud vychází pouze G.v. dle kultivačního vyšetření, není jisté, nejedná-li se v zásadě o normální nález vaginálního saprofyta. Navíc se jedná o poševní dysmikrobii pouze se sexem spojenou, nikoliv sexuálně přenosnou. Pokud si se svým gynekologem ujasníte diagnosu, lze změnit léčbu z Entizolu na Dalacin / klindamycin/ a preventivně následně snižovat pH pochvy např. VITAgynem C /volně prodejný krém/. Neváhala bych ev. i kontaktovat centrum asistované reprodukce a domluvit se na dalším postupu

Opožděná menstruace

Martina (05.04.2012 08:29)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás dotaz. Opozdila se mi menstruace o 5 dní (obvykle ji dostávám poměrně pravidelně,buď přesně na den a nebo o 2 dny dřívě či později),dělala jsem si 2 těhotenské testy a oba byly negativní,takže nevím na čem jsem.Četla jsem plno příspěvků,kde ženy psaly,že jim také testy ukázaly negativní výsledky a nakonec byly těhotné.Prý to může být i způsobeno stresem apod.,já,ale na sobě nějaký moc velký stres nepozoruji.Nevím,možná jen plaším,ale toto mě vyvádí z míry,jelikož to u mne není obvyklé.Chci si zajít ke své gynekoložce na prohlídku,tak jsem se chtěla jen zeptat nějakého odborníka,co by mi mohl poradit nebo podat nějaké informace.Přece jen testy by měly být spolehlivé,sice ne na 100%,ale koupila jsem si už ty lepší,které by Vám měly ukázat výsledek hned po prvním dnu vynechání.Těhotenství se děsím jak čert kříže,jelikož mám teď dobrou práci a na maminkovskou roli se opravdu necítím,i když je mi 26let. Předem Vám děkuji za opdověď. Martina

RE: Opožděná menstruace

MUDr. HEGEROVÁ (05.04.2012 18:42)   [Reaguj]
Milá Martino, píšete do indonalové poradny. Prostor pro jiné otázky je velmi omezený. Těhotenské testy jsou v zásadě velmi spolehlivé /pokud ovšem nemají narušenou délku trvanlivosti/.Na Vašem místě bych nehledala nekonkrétní informace od neznámých lidí, ale nechala se řádně vyšetřit od svého gynekologa, který okamžitě přesně odpoví na otázku, proč se menstruace opozdila a pomůže s nápravou.

Antikoncepce

Jana Jáňa (04.04.2012 17:14)   [Reaguj]
Dobrý den, moje gynekoložka mi předepsala HA Jangee, čekala jsem na první den menstruace a když se dostavila, spolkla jsem 1. tabletu. Jenže jak se ukázalo, jedno se o špinění (nikdy předtím jsem krvácení mimo cyklus neměla), "pravá" menstruace se dostavila až 3. den po užívání antikoncepce. Tabletky beru dál, dnes je to přesně 10 dní, ale stále špiním a menstruace mi zkrátka nepřipadala, že by byla taková jako jsem ji měla vždycky. Nevím co si počít dál, jestli prášky vysadit, nebo užívat dál a počkat až se to samo srovná. Není ale normální, že už 10 dní v kuse špiním. Poraďte mi, prosím.

RE: Antikoncepce

MUDr. HEGEROVÁ (04.04.2012 20:45)   [Reaguj]
Špinění je v průběju prvních cyklů antikoncepce relativně běžné. Doberte blistr, nasaďte další a nejpozději do 3x28 dnů by mělo být vše v pořádku. Nebude-li, je čas nechat se vyšetřit u svého gynekologa.

Termín dle ultrazvuku

Janka (04.04.2012 08:21)   [Reaguj]
Dobrý den,jsem ve 27tt a stále nemám termín porodu podle ultrazvuku,jen termín podle posĺedních měsíčků!! Chci se zeptat,zda se mám řídit podle výpočtu PM nebo toho ultazvuku? Děkuji Janka

RE: Termín dle ultrazvuku

MUDr. HEGEROVÁ (04.04.2012 13:59)   [Reaguj]
Nejpřesnější je termín podle ultrazvuku z 12.-13.týdne. Je-li USG správně proveden,termín porodu se již dále nemění a má přednost před termínem dle posledních menses.

Indonal

Katka (03.04.2012 12:33)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorko. Prosím, mohla byste mi říci, jaký je rozdíl mezi INDONAL Women a INDONAL Partner for women? V lékárně mi nedokázali poradit. Děkuji.

RE: Indonal

MUDr. HEGEROVÁ (03.04.2012 22:14)   [Reaguj]
Liší se obsahem Resveratrolu. V Indonal w. není. V Indonal partner for w. je. Resveratrol zvyšuje účinnost proti HPV infekci. Záleží tedy na účelu, k jakému chcete Indonal užívat.

problém po styku

Eliška (01.04.2012 11:43)   [Reaguj]
Je mi 18 a můj problém trvá již 2 až 2,5 roku).Pokaždé kdy do mě přítel ejakuluje a vytáhne penis přichází ukrutná bolest,štípání a pálení v pochvě trvající i několik hodin(podle délky styku).Pravidelně užívám hormonální antikoncepci a mám stále stejného partnera.Při poševním vyšetření mi byla zjištěna kandidóza ale i přes léky jsou mé problémy stále stejné.Navíc mám problém s jakkoukoliv chemickou látkou v pochvě(lubrikant,masti,sprchové gely,vše)dochází k pálení a štípání.Výtok mám normální,jiné problémy nemám a celkově se cítím zdravá.Gynekolog mi doporučil octové výplachy a umývání intimního prádla v octu.Dále užívání laktobacilů(orální i čípky),sexuální abstinenci nic z toho nepomohlo.Při jednorázovém podání mycomaxu na odstranění kandidózy se problémy na 75% zlepšili ale po době účinku tablety (3týdny) vše přišlo opět do normálu.Zkoušela jsem i jeden typ alternativní léčby(detoxikace podle výzkumu Mudr.Josefa Jonáše) ale také to nemohlo.Jsem už pravdu zoufalá a nevím kam se svým problém obrátit.Děkuji předem za odpověď:)

RE: problém po styku

MUDr. HEGEROVÁ (01.04.2012 20:13)   [Reaguj]
Milá Eliško píšete opakovaně stejný dotaz a já Vás opět musím odeslat na gynekologickou ambulanci. Pokud Vám nepomohl jeden gynekolog, zkuste jiného. Bez řádného vyšetření se Váš problém nevyřeší.

Lomexin 600

Aneta (01.04.2012 11:39)   [Reaguj]
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda vaginální globule Lomexin 600 (brala jsem 2 globule ob den) nějakým způsobem ovlivňují HA (Yadine), popřípadě na jak dlouho je nutná sexuální zdrženlivost. Předem moc děkuji za odpověď.

RE: Lomexin 600

MUDr. HEGEROVÁ (01.04.2012 20:10)   [Reaguj]
Lomexin neovlivňuje antikoncepční účinek Yadinu. Sexuální abstinence se doporučuje pouze v době aplikace

Otěhotnění

Kateřina (30.03.2012 23:18)   [Reaguj]
Dobrý večer Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, či ujistit jak velké riziko otěhotnění je při situaci, kdy používám antikoncepci Cilest, měla jsem menstruaci a po opětovném brání dalšího platíčka jsem s přítelem měla pohlavní styk 5. den a nepoužili jsme jinou doplňkovou antikoncepci. Píše se totiž, že následujících 7 dnů je možnost otěhotnění.Mám celkem strach, děkuji za odpověď- Kateřina

RE: Otěhotnění

MUDr. HEGEROVÁ (31.03.2012 22:53)   [Reaguj]
Kateřino, užíváte-li antikoncepci Cilest 21 dnů a sedm dní máte pauzu....následně opět 21+7...21+7 a tak dále, jste chráněna během doby užívání a během pauzy. Pokud začínáte 1. cyklus ode dne začátku menses, pak je opravdu s účinkem potřeba počkat prvních 7 dnů. Tato rada se ovšem netýká cyklů s průjmem, zvracením, či užívání silných antibiotik / ovlivňujících zažívací trakt/.

SLABÁ MENSTRUACE

Michaela (30.03.2012 21:17)   [Reaguj]
DObrý den paní doktorko,beru HA ARTIZII a dnes jsem v 7.denní pauze dostala menstruace,velmi slabou.Jen takové slabé špinění s trochou výtoku,podbříšek mě skoo nebolí,je to 1. dne menstruace ale vždy dostávám poněkud silnou menstruaci,stalo se mit o poprvé,předem moc děkuji za odpověď.

RE: SLABÁ MENSTRUACE

MUDr. HEGEROVÁ (31.03.2012 22:49)   [Reaguj]
Milá Michaelo,u Artizie i jiných 20ug EE antikoncepciv se žádá slabá menstruace. Je možné, že s délkou užívání těchto tablet postupně menses slábne / zvláště jedná-li se o prvních měsíců užívání/. Užíváte-li Artízii déle než měsíců a menstruace je velmi atypická od vaší normy, nechte raději provést ultrazvukovou kontrolu vaším gynekologem

Forcan 150

Jana Hl (29.03.2012 20:35)   [Reaguj]
Dobrý den, mohu se zeptat? Navštívila jsem sevého gynekologa s kvasinkovou infekci, tan mi napsal čípky mast a prášrk Forcan-150. Slečna v lékarne mi řekla že si ho mám vzít první den menstruace? Mohu si tento prášek vzít i mimo menstruaci ?

RE: Forcan 150

MUDr. HEGEROVÁ (31.03.2012 22:45)   [Reaguj]
Paní Jano, pokud je mi známo nemá léčba fluconazolem /obsažený i ve Forcanu/ žádnou návaznost na menstruaci. P.o.formu lze vzít kdykoliv během cyklu...jako nepulzní terapii doporučeno co nejdříve při akutní infekci.

indonal a stitna zlaza

Julietta (28.03.2012 22:36)   [Reaguj]
dobry den, lekar ma postrasil vysledkami z CIN II-III, odporucil mi brat indolan...uz ho mam kupeny, ale docitala som sa, ze bratie indolanu sa neodporuca v pripade problemov stitnej zlazy. Mne diagnostikovali v tychto dnoch M. Hashimoto - klinicky eufunkcia...Co robit? brat ci nebrat? dakujem

RE: indonal a stitna zlaza

MUDr. HEGEROVÁ (29.03.2012 09:51)   [Reaguj]
Paní Julietto, CIN II-III / středně těžká až těžká dysplasie z histologického výsledku biopsie /je indikací ke konisaci. Indonal je jen podpůrný potravinový dolněk. U hashimotovy thyreoiditis bych jej nedoporučovala.

antikoncepcia

zuzana (27.03.2012 22:17)   [Reaguj]
Dobry den.Mam jeden zavazny problem.Som 8 tyzdnov po potrate v siedmom mesiaci vysledky zatial nemam.Lekarka mi nasadila antikoncepciu Stodette.Na letaku je napisane ak zacnem pilulky brat prvy den menstruacie som plne chranena.21.2. som od rana krvacala tak som ich zacala brat.lenze krvacanie prestalo 22.2. rano a s partnerom sme mali pohlavny styk.Je mozne zeby som bola tehotna?Ako mam dalej postupovat a kedy si mam urobit gravitest?Nieje v tom problem ak po 2 mesiacoch po potrate budem tehotna?V minulosti som mala problem s ovulaciou.Vopred dakujem

RE: antikoncepcia

MUDr. HEGEROVÁ (29.03.2012 09:49)   [Reaguj]
Paní Zuzano, nejlepší bude navštívit svého gynekologa a domluvit se dle konkrétního výsledku vašeho vyšetření.

Těhotenství?

XY (27.03.2012 20:11)   [Reaguj]
Dobrý den, zhruba před týdnem jsem měla nechráněný pohlavní styk (beru antikoncepci Tri-regol a současně jsem bohužel v tu dobu brala i antibiotika Ospen 1500). Menstruaci mám dostat cca v neděli a ode dneška cítím mírný tlak v podbřišku. Mohlo by se jednat o začínající těhotenství, nebo mám tlak v podbřišku přisuzovat spíše přicházející menstruaci? Předem děkuji za odpověď.

RE: Těhotenství?

MUDr. HEGEROVÁ (29.03.2012 09:43)   [Reaguj]
Pokud jste antikoncepci nevysazovala a při ospenu nebyl průjem či zvracení, obavu ze selhání antikoncepce mít nemusíte

Dobrý den,

Eva (27.03.2012 17:46)   [Reaguj]
brala jsem antikoncepci, na tři měsíce jsem přestala a poté jsem jí začala brát znovu. Teď jsme dobrala druhý týden a pořád mi trochu teče krev, je to normální? Měla jsem také zánět a týden jsem brala polygynax,je možné, že je to nedoléčené?

RE: Dobrý den,

MUDr. HEGEROVÁ (27.03.2012 19:19)   [Reaguj]
Paní Evo, nízkodávkovaná antikoncepce může během prvních 3 cyklů tzv. stabilizovat. "Špinění" je skutečně relativně běžné. Polygynax se většinou doporučuje 12 dnů. 6-denní léčba může být dostačující podle doporučení Vašeho lékaře.

vynechání pilulek antikoncepce

Ivana (26.03.2012 10:15)   [Reaguj]
Ivana návštěvník Počet příspěvků: 1 Ivana RE: Vynechání tablety v druhém týdnu Dobrý den, já jsem si 9. a 10. den zapomněla vzít pilulku Logestu, zjistila jsem to 11. den večer, tak abych si nevzala 3 najednou, vzala jsem si ty dvě a tu třetí z toho 11. dne jsem si vzala další den ráno tak, aby to bylo do těch 12 hodin.Pak jsem dva dny špinila a po šesti dnech jsem měla nechráněný pohlavní styk a po něm jsem za 4 dny dobrala plato a pravidelná menstruace se nedostavila, mám teď obavy, že jsem těhotná.

RE: vynechání pilulek antikoncepce

MUDr. HEGEROVÁ (26.03.2012 11:10)   [Reaguj]
Obavy jsou oprávněné. Navštivte svého gynekologa

chybějící menstruace

Sylva (25.03.2012 01:47)   [Reaguj]
Dobrý den, už od puberty mám problém s pravidelností menstruace. Můj gynekolog to vyrešil antikoncepcí,ale teď už bych ráda měla děti, tak již 2 roky antikoncepci neberu a má menstruace mi jde tak nějak "podle plotu". Dalo by se říct, že jí nemám vůbec. Tak jednou za půlroku a to kolikrát jen špiním. Jeden čas jsem užívala dufansto a clostybegyt,to byla menstruace pravidelná. Lékař mě posílá na laparoskopii, ale nevím jestli to není zbytečné. Je to opravdu nutné? Jsem z toho už dost zoufala. Mám strach abych vůbec mohla mít někdy děti.

RE: chybějící menstruace

MUDr. HEGEROVÁ (25.03.2012 17:44)   [Reaguj]
Paní Sylvo, nejprve je potřeba zjistit v čem je příčina. Nejčastěji se jedná o anovulační cykly na podkladě hyperandrogeního syndromu /často spojeného s obezitou a zvýšeným ochlupením/...problém může být ale i jiný. Doporučuji provedení hormonálního profilu / 2.-3. den menstruačního cyklu/ a dle výsledku konzultaci přimo v centru asistované reprodukce...ať zbytečně neztrácíte čas.

RE: chybějící menstruace

Sylva (25.03.2012 01:48)   [Reaguj]
předem děkuji za radu jak mám postupovat nebo co bych měla po svém doktorovi chtít. děkuji

Antikoncepce

Veronika (23.03.2012 08:58)   [Reaguj]
Dobrý den, chtěla jsme se optat na antinkoncepci a průjem.Beru už tři roky antikoncepci Logest.Nyní jsme měla 7 denní pauzu a měla jsem pohlavní styk v neděli jsem dostala vodnatý průjem byla jsme cca 5 krát na toeletě přes den večer jsme užila první tobolku z nového plata po ní jsem pak měla pohlavní styk, který nebyla až dokonce. Pak jsem měla v ranních hodinnách v pondělí další průjem to jsem byla 1 krát a dopoledne pohalvní styk až dokonce a večer jsem užila další tobolku a v úterý jsem měla další pohlavní styk a večer další tobolku. V příbalovým letáku jsem četla, že pilulka se rozpustí do těla za 3-4 hodiny měla bych se tedy obávat? Předem děkuji za odpověd Veronika

MUDr. HEGEROVÁ (23.03.2012 19:35)   [Reaguj]
Paní Veroniko, podle Vašeho popisu v návazu na začátek cyklu antikoncepce bych se selhání nebála. Účinek antikoncepce by měl být spolehlivý.

očkování proti rakovině děložního čípku

Marcela (22.03.2012 13:15)   [Reaguj]
dobrý den, v červnu mi bude 32 let, mám za s sebou 2 porody /6/2006 a 1/2009/, od druhého porodu mám nález na čípku, v roce 2010 mi dr doporučil užívat indol - in, nález byl v normě. Dnes jsme byla na pravidelné kontrole a p. dr. mi sdělil, že na čípku je viditelný nález, odebral mi cytologii a řekl že by se moc divil kdyby tam ni nebylo. Důvod zhoršení je papilomavir. Pravděpodobně budu muset jít do nemocnice na odebrání vzorku z čípku, ale co mě zarazilo. P. dr. mi doporučil očkování proti rakovině děložního čípku, nevím, četla jsem že se toto očkování doporučuje jen mladším :o), chtěla bych se Vás zeptat na váš názor, zda se mám nechat očkovat, když už mám nález. Děkuji za odpověď. Marcela

RE: očkování proti rakovině děložního čípku

MUDr. HEGEROVÁ (22.03.2012 20:25)   [Reaguj]
Paní Marcelo, vakcinaci proti HPV lze jen doporučit. K dispozici jsou dvě vakcíny Silgard / dle SPC do 45 let/ a Cervarix / do 26 let /. Rozhodně si ale nález nejprve objektivizujte dle onkologické cytologie ev. i biopsie.

RE: RE: očkování proti rakovině děložního čípku

Marcela (23.03.2012 10:59)   [Reaguj]
děkuji Vám za odpověď. Marcela

Bolest

Jana (20.03.2012 21:38)   [Reaguj]
ja jsem to myslela jako ze ta bolest se nechazi tam jak je ochlupeni ale ve vnitr pochvy. Primo v tech mistech jak je ochlupeni ve vnitr me to dnes opet neprijemne bolelo az to bylo celkem k nevydrzeni. Pokud to bude nasledovat do patku zajdu k lekari. Mohla by jste mi prosim napsat nejake moznosti co by to mohlo byt ?Moc vam dekuji

RE: Bolest

MUDr. HEGEROVÁ (20.03.2012 21:45)   [Reaguj]
Pokud je bolest k nevydržení, zajděte k lékaři ihned...od toho máme lékařské pohotovosti.

Bolest

Jana (19.03.2012 19:41)   [Reaguj]
Dobrý den, chtela jsem se zeptat. Dnes jsem pocitovala v podbrisku takove neprijemne bolesti. Da se rict presne tam jak je ochlupeni a ve vnitr v tech mistech to neprijemne bolelo ale jen kdyz jsem sedela. Tohle mi obcas delava ale jen ze me tak preba bodne a dnes me to bolelo dele. Co by to mohlo byt ? Je mi 18 let k doktorovi na prohlidky pravidelne a vdzdy vse v poradku. Deti nemam. Dekuji za odpoved

RE: Bolest

MUDr. HEGEROVÁ (19.03.2012 21:06)   [Reaguj]
Paní Jano i vaše otázka je do gynekologické ambulance nikoliv do internetové indonalové poradny.Čistě spekulativně / bez vyšetření mohou být potíže zánětlivého původu chlupových foliklů, cévní, ucpání mazových žlazek, pedikulosy, zapaření ...atd/

Bolest po sexu

anonymous (18.03.2012 14:41)   [Reaguj]
Je mi 18 a můj problém je semnou už od mého prvního pohlavního styku(trvá již 2 až 2,5 roku).Pokaždé kdy do mě přítel ejakuluje a vytáhne penis přichází ukrutná bolest,štípání a pálení v pochvě trvající i několik hodin(podle délky styku).Pravidelně užívám hormonální antikoncepci.Při poševním vyšetření mi byla zjištěna kandidóza ale i přes léky jsou mé problémy stále stejné.Navíc mám problém s jakkoukoliv chemickou látkou v pochvě(lubrikant,masti,sprchové gely,vše)dochází k pálení a štípání.Výtok mám normální,jiné problémy nemám a celkově se cítím zdravá.Gynekolog mi doporučil octové výplachy a umývání intimního prádla v octu.Dále užívání laktobacilů(orální i čípky),sexuální abstinenci nic z toho nepomohlo.Při jednorázovém podání mycomaxu na odstranění kandidózy se problémy na 75% zlepšili ale po době účinku tablety (3týdny) vše přišlo opět do normálu.Zkoušela jsem i jeden typ alternativní léčby(detoxikace podle výzkumu Mudr.Josefa Jonáše) a pravidelně jsem si kapala 4druhy různých kapek ale také to nemohlo.Jsem už pravdu zoufalá a nevím kam se svým problém obrátit.Ráda bych uvítala jakkoukoliv radu nebo třeba jen doporučení nějakého lékaře(léčitele),který by mi mohl pomoci. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den

RE: Bolest po sexu

MUDr. HEGEROVÁ (18.03.2012 17:01)   [Reaguj]
Milá slečno, bohužel se nesprávně obracíte do Indonalové poradny...navíc internetové. Aby Vám mohl někdo opravdu pomoci, bude potřeba zcela objektivně posoudit, o co se jedná / alergická reakce, chronický zánět, recidivující poranění, psychická nádstavba.../ následně nastavit řešení. Pokud nepomohl váš gynekolog, obraťte se na jiného

Nepravidelná menstruace

Ilona (17.03.2012 16:17)   [Reaguj]
Dobrý den. Mám takový dotaz. Mám ročního synka a stále je kojený. Už asi tři měsíce mám nepravidelný cyklus. V únoru 2.2.2012 jsem dostala menstruaci která mi trvá 7 dní, skončila mi 9.2.2012. Ale 13.2.2012 už mi začala znova a opět taková silnější. Poté jsem měla 3 týdny klid a po zěch 3 týdnech znova skoro co týden menstruace. Jsem už bezradná a nevím jestli to není nic špatného teda doufám . Po porodu jsem menstruaci dostala až v sedmi měsících syna byl plně kojen. Děkuji za radu. Pěstová

RE: Nepravidelná menstruace

MUDr. HEGEROVÁ (18.03.2012 12:39)   [Reaguj]
Paní Ilono nebuďte bezradná a navštivte svého gynekologa, který situaci vyřeší. Příčin může být několik...není důvod řešit zdravotní stav spekulací po internetu

RE: RE: Nepravidelná menstruace

Ilona (18.03.2012 18:29)   [Reaguj]
Aha a nemohla by jste mi aspoň říci jaké ty příčiny mohou být gynekoložka mě veme až koncem dubna

HA

Dara (16.03.2012 15:54)   [Reaguj]
Dobry den, uzivam HA lyndynette 20. Beru kazdy den v 19:00 vcera jsem si jednu zapomela vzit a vzala jsem si ji az o pul 8 rano. Prekazilo to nejak ucinek ? Dekuji

RE: HA

anonymous (16.03.2012 20:40)   [Reaguj]
Ano, pokazilo. Pokud zapomenete tabletu antikoncepce o více než 12 hodin...do konce blistru je již antikoncepční účinek nejistý a je třeba se při sexu chránit ještě např kondomem. Po 7 denní pauze s nasazením nového plata je již zase vše v pořádku...pokud ovšem opět nezapomenete.

RE: RE: HA

Dara (16.03.2012 22:13)   [Reaguj]
No ale kdyz mam 7denni pauza tak antikoncepce funguje a muzu sexovat i ikdyz mam pauza. Tak jak je mozne ze jedna pipulka mimo 7denni pauzu se veme pozdeji a zmizi ucinek?

RE: RE: RE: HA

MUDr. HEGEROVÁ (18.03.2012 12:43)   [Reaguj]
Prostě to tak je. Vyplývá to z ovulačního cyklu. Pokud narušíte kontinuitu užívání účinných tablet více jak 12 hodin, muže dojít k rekrutaci foliklů na vaječnících a následné ovulaci...tím se zvyšuje potencionální riziko otěhotnění po celý zbytek blistru včetně 7 denní pauzy. U bezchybného cyklu je 7 denní pauza bezpečná, protože pokles hormonální hladiny včetně následné menstruace vaječníky nikterak k ovulaci neprovokuje. Na této fyziologii menstruační cyklu je také založena např. metoda plodných a neplodných dnů

boulička

Klára (15.03.2012 23:09)   [Reaguj]
Dobrý večer, chtěla bych se vás optat, dnes jsme si našla na vnitřní straně stydkého pysku podlouhlou bouličku, která na dotek svědí, bolí. Mohla by jste mi poradit, co by to mohlo být? Jestli je s ečeho bát? Děkuji

RE: boulička

MUDr. HEGEROVÁ (16.03.2012 10:42)   [Reaguj]
Pravděpodobně se jedná o atherom. Zcela nezávažnou ucpanou mazovou žlazku. Většinou se sama ztratí, někdy z ní vyteče zapáchající "sýrovitá hmota"...výborně se léčí Framykoinovou mastí.

stydske pysky

jana (14.03.2012 21:57)   [Reaguj]
Dobrý den ,chtěla jsem vás poprosit o radu ,.Mám větší stydske pysky ,jde to nějak zmenšit?a kolik by to obnaselo co se týče peněz.předem moc děkuji za odpověď.

RE: stydske pysky

MUDr. HEGEROVÁ (15.03.2012 12:14)   [Reaguj]
Labioplastika / zmenšení stydkých pysků/ je celkem běžně prováděná operace. Ceny mohou být různé podle center, kde se provádějí. Měly by se pohybovat kolem 6-7000 Kč...viděla jsem ale i vyšší rozptyl cca do 15000.

mykóza

Marie (14.03.2012 09:33)   [Reaguj]
Dobrý den, minulý týden (přesněji 4.3.) jsem zaznamenala svědění, pálení při močení, výtok v podobě tvarohovité konzistence. V domnění, že jde o vaginální mykózu jsem začala užívat vaginální tablety Clotrimazol AL 100 a krém Clotrimazol AL 1% a to v úterý 6.3. V neděli 11.3. jsem zanesla poslední tabletu. Tvarohovitý výtok již zmizel, ale sem tam mě ještě genitálie svědí a řídký výtok ještě mám. Chtěla bych se tedy zeptat jestli mé problémy jsou ještě pozůstatkem léčby a postupně vymizí nebo mám mykózu stále. Děkuji za odpověď.

RE: mykóza

MUDr. HEGEROVÁ (15.03.2012 12:12)   [Reaguj]
Paní Marie na Vaši otázku nelze bez vyšetření poctivě odpovědět.

Jak to všechno dopadne?

Martina Škrabalová DiS. (13.03.2012 11:36)   [Reaguj]
Naše těhotenství s manželem bylo vytoužené. Snažili jsme se neúspěšně téměř rok, pak mi po stále se opakujících vaginálních a močových infektech diagnostikovali pozitivní histologický nález na děložním čípku, přestože jsem očkována Cervarixem. Místo očekávání těhotenství mě tedy čekala operace děložního čípku a několikaměsíční rekonvalescence. Za 3 měsíce po operaci se nám sen splnil. Na testíku byly konečně . Zdálo se to až nemožné. Říkala jsem si,že to je odměna za všechno,co jsme si protrpěli. Začátek těhotenství probíhal bez potíží. Jen nám byla zjištěna Rh inkompatibilita, o čemž jsem si musela lecos nastudovat. Lékař mě ujistil,že o nic nejde, prostě jen po porodu dostanu injekci imunoglobulinů a vše bude OK. Celý první trimestr jsem prozvracela, pěkně jsem zhubla,ale ani to mi moc nevadilo,co by maminka neudělala pro svůj sen. Ve 13.týdnu jsem si řekla,že bych měla po dlouhé době věnovat manželovi trochu toho sexu. Ihned po něm jsem začala krvácet, byla mi zjištěna trhlina v placentě, nasazen Ascorutin a Magnesium a indikován totální tělesný klid,který trval měsíc. Krvácení naštěstí ustalo, ale takový strach, jaký jsem tenkrát měla, takový už tedy nikdy mít nechci. V 15. týdnu už nebyla na ultrazvuku trhlina patrná. V 16.týdnu nám doktor sdělil,že čekáme holčičku,jak jsme si mysleli. Byla jsem šťastná, Beátka už nebyla jen tak něco,ale naše krásná holčička na kterou se moc těšíme...Současně mi ale byla sdělena diagnóza placenta praevia partialis, placenta je prý na přední stěně děložní a zasahuje 2cm přes děložní branku. Doktor mi moc informací nesdělil,jen snad, že mě asi čeká sekce.Ještě řekl, že se může stát a že musíme doufat, že se placenta ještě vytáhne nahoru. Ostatní jsem si musela zjistit na internetu,ale i tak mám spoustu nezodpovězených otázek a pochybností. Mám obavy,zda-li můj lékař nic nezanedbal. Někde se píše,že při Rh inkompatibilitě a výskytu krvácení se Anti-D globulin podává také. Mě ale žádné protilátky po tom krvácení po pohlavní styku nedali. Mám se teď tedy obávat těžké anemie plodu, rizika nutné amniocentézy či transfuze dítěte v děloze,protože zapomněli,že máme rozdílné Rh faktory?? Můj lékař toho moc nenamluví,přestože se pořád ptám. Je ale výborný operatér, operoval mi čípek a pak už jsem u něj prostě zůstala. Jsem zdravotník,ale zrovna gynekologie a porodnictví není můj obor. Je to pediatrie,ale to mi zde nějak moc nepomůže. V 16.týdnu mi brali krev na triple test, dočetla jsem se ale,že by se měla brát krev na titr protilátek matky každý měsíc těhotenství, pokud má Rh inkompatibilitu s plodem. Ani tyto protilátky mi ale nebrali. Pouze jednou,na začátku těhu,což se dělá každé nadcházející mamince. Teď mi nezbývá,než doufat,že vše bude dobré a že jen zbytečně histerčím. Ale hlodá mě to hrozně. Sama dobře vím,jak často ve zdravotnictví dochází k pochybení. Teď,kdy už radostně očekávám příchod prvních pohybů naší Beátky,bych další ránu asi psychicky nesla velice špatně. Snažím se nasát informace,kde to jen jde,ale bohužel možností moc není. Proto to zkouším i touto formou.Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.

RE: Jak to všechno dopadne?

MUDr. HEGEROVÁ (13.03.2012 20:13)   [Reaguj]
Paní Martino, vaše otázky přesahují rámec naší Indonalové poradny. Tedy jen krátce : váš lékař ničím nepochybil. Pokud jste Rh - a manžel Rh + nelze mluvit o Rh inkompatibilitě / ta náleží pojmu mezi matkou a plodem/ ale o rozdílnosti krevní skupin / Rh faktorů/. Anti Rh opravdu stačí na konci prvního trimestru / ev. s tt v 16. týdnu/ a následně, pokud nejsou protilátky v mateřské krvi nalezeny, až mezi 30.-32.týdnem nebo ještě lépe naočkovat Partobulinem ve 28.t./nová doporučení/. Placentu previu part. bych ve 4. měsíci neřešila...opravdu většinou uvolní dolní segment s růstem plodu. Pokud byl po mechanickém násilí zjištěn hematom pod placentou, bylo dle mého názoru očkování na místě...nebylo-li, žádejte kontrolu anti Rh dříve nnž ve 30.t,

Antikoncepce

Žanetaa (12.03.2012 20:20)   [Reaguj]
dobrý den paní doktorko,beru antikoncepci a asi po 30 minutách jsem šla na velkou /normální stolice/,působí pořád antikoncepce ?? děkuju

MUDr. HEGEROVÁ (12.03.2012 21:08)   [Reaguj]
Ano. Pokud není průjem...není se třeba bát selhání účinku

Dotaz

Jana (11.03.2012 14:48)   [Reaguj]
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už asi rok beru HA Lindynette 20. Ze začátku jsem snici žádný problém něměla. Vždy jsem brala po 1 platu a pak pauza asi po půl roce jsem začala HA navazovat po dvou nebo třech platech a potom pauza. Z ničeho nic jsem začala celkem rychle přibírat na váze. Na váze mám o několik kilo více ale není to na mne poznat. Jím normálně jako předtím. Je možné že přibírám z toho že HA navazuji ? Děkuji

RE: Dotaz

MUDr. HEGEROVÁ (11.03.2012 17:22)   [Reaguj]
Přibírání na váze u "dlouhých cyklů" antikomcepce je pouze z této příčiny velmi nepravděpodobné. Nicméně zkuste tedy opět cyklovat 21/tbl/+7/pauza/ a uvidíte...rozhodně je tento systém tělu přirozenější.

imunita ostatni leky

Lucka (11.03.2012 13:39)   [Reaguj]
Dobrý den, jsem celiak, musím držet přísnou bezlepkovou dietu a chci se zeptat, zda Indonal partner for woman nepodporuje nějak imunitu. Dále bych se chtěla zeptat, zda se mohou zároveň s Indonalem užívat potravinové doplňky jako B komplex, Omega 3 kyseliny a Vapník, hořčík, zinek? Děkuji za odpověď.

RE: imunita ostatni leky

MUDr. HEGEROVÁ (11.03.2012 17:19)   [Reaguj]
Z proběhlých studií o I3C opravdu vychází imunomodulační účinek vzhledem k HPV infekci. Toto ovlivnění je ale potřeba brát v pozici potravinového doplňku nikoliv léčiva imunitního systému. B komplex,omega 3, Ca, Mg i Zn se v malých množstvích s I3C snážejí bez problémů.

který Indonal?

Radka (11.03.2012 10:47)   [Reaguj]
Dobrý den, na zmenšení myomů v období před klimakteriem doporučujete brát Indonal Woman nebo Partner for woman? Někde se píše, že resveratrol účinky indol 3-karbinolu zesilují, někde zase, že zeslabují. A co ostatní přídavné látky, celuloza, stearan horečnatý a oxid křemičitý? Neškodí při dlouhodobějším užívání? Děkuji za objektivní informaci. Radka

RE: který Indonal?

MUDr. HEGEROVÁ (11.03.2012 17:09)   [Reaguj]
Paní radko, ve vašem případě bych doporučila čistý I3C v Indonal Woman.Resveratrol účinky I3C nesnižuje, ale řeklabych, že se u myomů "míjí účinkem". Ostatní aditiva nemají důvod škodit lidskému organismu ani při dlouhodobějším užívání.

Loseprazol

Lucie (10.03.2012 12:16)   [Reaguj]
Dobry den, je mozne Indonal uzivat v kombinaci s Loseprazolem (20mg)? Pokud se nedoporucuje, je duvodem pouze snizeni ucinku nebo neco "zavaznejsiho"? Uzivam Loseprazol pouze vyjimecne pri potizich (cca 1x mesicne).

RE: Loseprazol

MUDr. HEGEROVÁ (11.03.2012 17:02)   [Reaguj]
Loseprazol /omeprazol/ jakožto inhibitor protonové pumpy se opravdu s Indonalem vylučuje. Snižuje množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku a tím silně omezuje následnou účinnost Indonalu.

indonal

Petra (10.03.2012 08:32)   [Reaguj]
Dobrý den, paní doktorko, Vy sama jste někdy Indonal užívala?

RE: indonal

MUDr. HEGEROVÁ (11.03.2012 16:57)   [Reaguj]
Ano

kukuřičný škrob

Ivana (08.03.2012 17:19)   [Reaguj]
Znáte negativní účinky geneticky modifikovaného kukuřičného škrobu na lidský organismus? Není tato látka v Indonalu pro ženy nebezpečná?

RE: kukuřičný škrob

MUDr. HEGEROVÁ (08.03.2012 22:06)   [Reaguj]
Dobrá otázka. Není mi ovšem známa žádná studie, která by se tímto problémem v souvislosti s Indonalem zabývala. Při objemu 150 mg v jedné tobolce bych se ale tohoto polysacharidu nebála. Navíc v běžných potravinách je kukuřičného škrobu mnohem více...

Indonal (myomy + krvácení)

Helena (08.03.2012 17:17)   [Reaguj]
Dobrý dem, dozvěděla jsem se o pozitivních účincích Indonalu v případě myomů v děloze. Protože mám jeden 5 cm a další dva menší, koupila jsem si Indonal a užívám jej už přes měsíc 3 tbl denně. Nyní jsem dostala menzes již po 20 dnech a mimořádně silně krvácím. Je mi 49 let. Myslíte si, že tak nadměrně silné krvácení (nikdy dříve) mohlo nastat po Indonalu? Doporučujete dále neužívat? Děkuji za odpověď.

RE: Indonal (myomy + krvácení)

MUDr. HEGEROVÁ (08.03.2012 21:57)   [Reaguj]
Nemyslím, že za silné krvácení zodpovídá Indonal, potíže spíše odpovídají narušené kontraktilitě stěny děložní myomy. Indonal se doporučuje užívat 3 měsíce...při velikosti myomu kolem 5 cm je ale jeho efekt na zmenšení velmi nejistý. Osobně bych při velmi silném krvácení doporučovala zvážit operační řešení / které Vám jistě Váš gynekolog nabídl/.

Pridaj príspevok (reakcia)

těhotenství - Hana (06.02.2012 06:13)
Dobý den,chtěla jsem se zeptat, zda indonal působí teratogenně a zda může jeho 10-12denní užívaní (2 tbl/den) ohrozit embryo. Jsem v raném stádiu těhotenství. Děkuji.
[Zrušiť reakciu]
Meno: (zobrazuje sa)
E-mail: (slúži na zaslanie odpovede, nezobrazuje sa)
Nadpis*:
Text*:

Prihlásenie / Registrácia

Radíme Vám...

Na dotazy Vám odpovídá MUDr. HEGEROVÁ ILONA, Medicínské centrum Hippokrates. Máte nějakou otázku? Můžete ji adresovat v diskusním fóru.